Lokalna kuchnia ma ładne tradycje oraz do dzisiaj w regionach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. By je sporządzić trzeba wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprawidłowiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich należy również węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
restauracja z polską kuchnią Kraków
Kaszuby są niezwykle bogate w ryby, dlatego kuchnia ta tak często je wykorzystuje. Na przeróżne sposoby, w szeregu przypadków ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w różnorodne, pyszne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Współcześnie na ogół zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do kultowych polskich zup należy również krupki.